Symposium Post-Growth City

30 January 2025

Crimson Historians & Urbanists en BURA organiseren samen met Architectenweb op maandag 10 maart 2025 een symposium in Pakhuis de Zwijger waarin we stadsmakers, ontwerpers en andere professionals bij elkaar brengen die allemaal zoeken naar manieren om tot duurzamere, socialere en eerlijkere stedelijke ontwikkelingen te komen. BURA en Crimson noemen dit de Post-Growth City.

Schrijf je hier nu gratis in voor het symposium (Pakhuis de Zwijger)

Bijna iedere ruimtelijke ontwikkeling in Nederland start met hoge ambities als het gaat om duurzaamheid en inclusiviteit. Maar het eindresultaat valt vaak tegen. Bij oplevering zijn de gerealiseerde gebouwen en stedelijke gebieden vaak minder inclusief en divers dan oorspronkelijk gedacht en ze hebben nog te vaak een grote impact op het milieu en klimaat. Financiële beperkingen worden vaak genoemd als reden: de businesscase of grondexploitatie kon niet worden rondgerekend, de onrendabele top kon niet gefinancierd worden, er was al teveel betaald voor de grond, of de gemeente kon niet bijspringen…

Kan het anders? Is het mogelijk om onze stedelijke gebieden op een fundamenteel andere manier te ontwikkelen en te ontwerpen, zodat ze een grotere toegevoegde waarde hebben voor mens, klimaat en natuur? Kunnen we tot werkelijk duurzame, eerlijke en sociale stedelijke omgevingen komen door alternatieven te bedenken voor het huidige paradigma van economische groei? Dat is de vraag die centraal staat op dit symposium.

De afgelopen twee jaar hebben BURA en Crimson onderzoek gedaan naar de Post-Growth City. De bevindingen uit dit onderzoek vormen de basis voor dit symposium en worden aan het begin van de middag gepresenteerd. Vervolgens worden er verschillende perspectieven en projecten gepresenteerd die gezien kunnen worden als eerste pogingen om te komen tot die stad-voorbij-het-groeidenken. Tijdens het symposium willen we gezamenlijk het veld verkennen, van elkaar leren, en visualiseren hoe deze fundamenteel andere manier van stadmaken opgeschaald kan worden. 

Programma

13:00u - 13:30u – Inloop met koffie en thee
13:30u - 15:00u – Lezingen onder leiding van moderator Saskia van Stein (IABR)

  • Marco Broekman (BURA) introduceert het concept van de Post-Growth City;
  • Wouter Vanstiphout (Crimson) laat zien hoe onze stedelijke gebieden in de geschiedenis volgens steeds andere economische modellen zijn ontwikkeld;
  • Fiona de Bell (Cascoland) laat zien hoe interventies de bewoners van de Amsterdamse Van Deysselbuurt bij elkaar gebracht hebben (onder voorbehoud);
  • Dimitri Minten (RE-ST) toont hoe krachtig het kan zijn om als architect juist níet te bouwen en hoe circulariteit diepgaand geïntegreerd kan worden in ontwerpen;
  • Thieme Hennis (And the people) vertelt over hoe met de Community Land Trust Bijlmer de economische basis onder gebiedsontwikkeling herdacht wordt;

15:00u - 15:30u – Pauze met koffie en thee
15:30u - 17:00u – Lezingen en reflectie onder leiding van moderator Saskia van Stein (IABR)

  • Peter van Assche (Bureau SLA) deelt zijn visie op hoe we werkelijk circulair, biobased en natuurinclusief kunnen bouwen, waarbij hij ook ingaat op de ambitieuze plannen voor het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum;
  • Tjeerd Haccou (CrowdBuilding, Space & Matter) toont voorbeelden van duurzame, bottom-up stedelijke ontwikkelingen zoals Schoon Schip en WijLand;
  • Sophie Bloemen (Common Networks) presenteert het Manifesto for a Caring Economy en schetst een perspectief op een Pan-Europese Post-Growth City.
  • Reflectie door Annius Hoorstra (ThePositiveLab), Nicky Pouw(Universiteit van Amsterdam) en Cécile van Oppen (Copper8).

17:00u - 18:00u – Netwerkborrel

Wil je je alvast inlezen, dan kun je een gratis pdf van dit onderzoek opvragen, door een email te sturen naar pr@bura.city. Een papieren versie kan ook! Deze is te bestellen voor maar € 25,- inclusief verzendkosten. Voeg dan je naam en adresgegevens to aan de mail.

Architectenweb symposia
Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met Architectenweb. Vanuit Architectenweb worden door het jaar heen verschillende symposia georganiseerd, steeds rond een ander actueel thema. Eerder zijn zo bijvoorbeeld symposia georganiseerd rond sociale woningbouw, de maakstad en modulair bouwen in hout.

Voor architecten, opdrachtgevers en adviseurs zijn de symposia gratis toegankelijk. Wat betreft de maakindustrie zijn de evenementen exclusief toegankelijk voor de Partners van Architectenweb. Leveranciers in de bouw die de symposia graag willen bijwonen, maar nog geen Partner zijn van Architectenweb, vragen wij contact met ons op te nemen.



menu