Transformatie Delftsestraat

Voorstel van Crimson en Het Industriegebouw voor de transformatie van vier wederopbouwpanden aan de Delftsestraat
16 May 2024

De afgelopen vier jaar werkte Crimson nauw samen met Esther Dubbeldam en Luuk Schotsman (Het Industriegebouw) aan de toekomst van de Delftsestraat in Rotterdam. Vanuit een voorliefde voor de wederopbouwpanden aan de Delftsestraat, waar we met het bureau en de Independent School for the City, zijn gevestigd hebben we samen met enkele van onze buren, MVRDV en Lola Landscape Architects een plan ontwikkeld dat uitgaat van het terugbrengen van de bestaande panden in oude luister. Daarnaast bevatte ons voorstel een lichte dakopbouw en een rijk beplante daktuin. Maar misschien wel belangrijker wilden we met dit plan mogelijk maken dat het bestaande creatieve ecosysteem en andere verwante creatieve ondernemingen, culturele instellingen en makers hier voor betaalbare prijzen konden (blijven) huren. Crimson zou gedeeld eigenaar worden en daarmee de doelstellingen op de lange termijn kunnen sturen. 

De straat maakt deel uit van het Schiekadeblok en zal in de toekomst worden getransformeerd tot een hoogstedelijk woon-werkgebied. De vier panden aan de Delftsestraat, worden gekenmerkt door hun sobere, functionalistische architectuur. De gemeente Rotterdam wilde als huidige eigenaar deze panden verkopen als onderdeel van de eerste fase van de gebiedsontwikkeling. We maakten een aantrekkelijk en haalbaar ontwerp en bijbehorend plan van aanpak en boden (boven) de vraagprijs, maar ons verzoek aan de gemeente om een realistischere planning (dit soort ontwikkelingen hebben tijd nodig en laten zich nu eenmaal niet volgens een topdown masterplanning sturen) en meer coulance ten aanzien van de omgang met de bestaande huurders werd niet beantwoord. De gemeente heeft vervolgens besloten om ons plan niet mee te laten dingen, waarmee de kans om ruim 8.000 m2 in het centrum van Rotterdam veilig te stellen voor de creatieve gemeenschap verdween. Eeuwig zonde, omdat we allemaal weten dat dit soort gebieden nauwelijks meer overblijven, en al zeker niet in het hart van onze steden. Het Amsterdamse Volkshotel, aan wie de panden uiteindelijk verkocht zullen worden, werkt momenteel aan een plan voor het gebied. We wensen hen succes met de uitvoering!

Omdat we ontzettend trots zijn op het plan dat we hebben gemaakt, delen we hier graag enkele beelden met jullie. Duizendmaal dank aan Luuk Schotsman en Esther Dubbeldam die met hun onuitputtelijke energie steeds weer hun nek uitsteken voor de culture en ruimtelijke kwaliteit van Rotterdam. Aan MVRDV, Jacob van Rijs, Frans de Witte, Fedor Bron en Marc van den Ouden voor hun advies, kennis en ontwerpkracht. Aan Lola Landscape Architects, Brigitta van Weeren en Peter Veentra voor hun integrale groene bijdrage. En ten slotte aan onze buren, Opperclaes, Marloes de Vries Roodkapje, Aruna Vermeulen en Aida Sum van het Hiphophuis, De Dependance en Valerie Kusters, die steeds kritisch met ons meedachten en input leverden voor de meest optimale programmatische en ruimtelijke indeling.

De realiteit is dat Crimson en de Independent School for the City nu op zoek moeten naar een nieuw onderkomen. Wie een gouden tip heeft voor nieuwe huisvesting wint levenslange toegang tot onze maandelijkse Schools’ Out! lezingen. Dus kom maar door!



menu